IMAP şi POP3 sunt două protocoale folosite pentru accesarea e-mailului. Ele funcţionează diferit şi fiecare are avantajele sale.
POP3 este util atunci când doreşti să-ţi accesezi mailurile de pe un singur computer, dintr-o singură locaţie. În schimb, dacă doreşti să ai acces la mailuri de pe mai multe computere, sau din locaţii diferite, atunci este de preferat IMAP.
POP3 funcţionează prin accesarea INBOX-ului pe serverul de mail şi descărcarea e-mailurilor pe calculator, după care, acestea devin accesibile chiar dacă pe calculatorul respectiv nu mai este disponibilă o conexiune la INTERNET.
IMAP listează anteturile mesajelor noi şi deschide mesajul pe care doreşti să-l citeşti atunci când faci click pe el. Când foloseşti IMAP, mailurile rămân găzduite pe serverul de mail, în felul acesta, ele putând fi accesate de pe orice calculator conectat la INTERNET, sau de pe telefonul mobil.
POP3 poate fi setat să lase o copie a mesajelor pe server după descărcare, dar această optiune este binevenită doar atunci când e vorba de un cont gen
Gmail, sau Yahoo (cu spaţiu de stocare mare). Dacă însă aveţi contul de mail pe serverul unde vă găzduiţi site-ul (mail personalizat: nume@domeniultau.ro) şi sunteţi condiţionaţi de un anumit spaţiu, atunci este de preferat să descărcaţi prin POP3 e-mailurile în calculator, fără a mai lăsa o copie a acestora pe server. În felul acesta, nu veţi ţine încărcat serverul şi accesarea/descărcarea noilor e-mailuri va fi mai facilă.
Deci ce trebuie să aleg: IMAP sau POP3?
-
dacă folosiţi un singur calculator şi nu aveţi nevoie de o copie a mesajelor pe server, alegeţi POP3 (chiar dacă uneori nu merge net-ul, veţi putea citi mesajele primite anterior);
-
dacă aveţi un cont pe Yahoo, Gmail, Hotmail, Zoho, atunci e de preferat IMAP; veţi avea în felul acesta e-mailurile şi pe calculatorul/calculatoarele pe care lucraţi în mod curent (de ex. în Outlook, IncrediMail, Thunderbird, Lotus Mail etc.), şi pe serverul de mail – unde mailurile pot fi grupate/păstrate în foldere pe care le puteţi personaliza după bunul plac; pentru a citi e-mailurile, însă veţi avea mereu nevoie de o conexiune la Internet.
ATENŢIE!
Dacă folosiţi Outlook şi descărcaţi mailurile prin POP3, încercaţi să păstraţi INBOX-ul de pe server cât mai mic (adică nu lăsaţi copie a mesajelor pe server decât dacă este strict necesar) – deoarece verificarea mesajelor este direct dependentă de numărul mesajelor aflate în INBOX; cu alte cuvinte: mai puţine mailuri în INBOX înseamnă verificare/accesare mai rapidă. Organizaţi-vă e-mailurile, în aşa fel încât doar mesajele noi să ajungă in INBOX, cele vechi mutaţi-le în foldere – asta va spori viteza de acces.
Ca să păstraţi totuşi e-mailurile importante, folosiţi backup pentru acestea (este posibil şi în Outlook, dar sunt şi programe separate care fac asta).